Avontuur

Op avontuur gaan? Een onderneming waarvan de uitkomst niet bij voorbaat vaststaat.

Avontuur is een wijk in de Zuid-Afrikaanse zogenaamde hoofdplaats Uniondale in de provincie West-Kaap. Het dorp werd in 1765 gevestigd op de grond van de voormalige pachtboerderij met dezelfde naam.


Foto: Omgeving van Uniondale

De meesten van ons kennen het woord natuurlijk vanuit een hele andere betekenis. Zoals bijvoorbeeld: vreemdsoortig lotgeval of zonderling voorval. Op avontuur varen betekent zonder bepaalde bestemming uitzeilen.

Op avontuur gaan? Een onderneming waarvan de uitkomst niet bij voorbaat vaststaat.

Voor mij staat avontuur voor iets spannends of onverwachts dat je meemaakt.

Met een aantal vrienden op het terras wisselden we verhalen uit met als uitgangspunt avontuur. Omdat we allemaal een bepaalde leeftijd hebben bereikt, leek het wel of de drang naar avontuur (en dan heb ik het dus niet over Uniondale) voor de meesten is afgenomen. De vakanties worden meer gekozen binnen een vertrouwde, bekende omgeving. “Je weet tenslotte dan wat je krijgt. En we hebben al zoveel gezien en meegemaakt!”
Gaat de zin in avontuur beleven dan over? Wat een schrikbeeld!

In loopbaantrajecten gaat de kandidaat ook een avontuur aan. Het is een hele onderneming om te ontdekken wie je nu (echt) bent, wat je drijft, waar je gelukkig van wordt, wat je energie geeft (en kost), welke beroepsrichtingen daarbij horen en soms ook welke studies. De Thaeles-adviseur levert de attributen voor die reis, vaart een eindje mee, zet de koers uit… En dan maar kijken wat er uitkomt.

Leuk spannend, zo vinden veel kandidaten. Sommigen vertellen na deze zoektocht vaak, dat dit hun grootste avontuur ooit was.

Gelukkig kom ik het dus nog heel veel tegen, die zin in avontuur!

Toch maar eens vertellen aan die vrienden. Op een ander terras, dat dan weer wel…