Effectiever dankzij breinleren

Breinleren gaat over nieuwe wetenschappelijke inzichten die ons helpen het maximale uit ons brein te halen. Dit is uiterst waardevol voor leidinggevenden,  hr-adviseurs, opleiders en trainers! Senior adviseur Gertie Verreck geeft op 6 november een boeiende workshop over dit actuele onderwerp.

Iedere organisatie hecht belang aan gemotiveerd en goed opgeleid personeel. Tegelijkertijd staan opleidingsbudgetten onder druk, omdat het bij veel organisaties financieel niet meezit. Dus zijn leidinggevenden en hr-afdelingen op zoek naar meer rendement uit hun investering in opleidingen en trainingen. Breinleren is bij uitstek een methode om juist dat voor elkaar te krijgen.

Effectiever

Gertie Verreck vertelt enthousiast over breinleren, een thema dat een groeiende belangstelling geniet. “Wetenschappers ontdekken steeds meer over de werking van ons brein, hoe onze hersens informatie verwerken en opslaan. Door deze kennis te gebruiken worden we veel effectiever coachen en het beïnvloeden van medewerkers. En het mooie is: iedereen blijkt deze inzichten direct in de praktijk te kunnen toepassen.”

Goed voorbeeld

Zo is het belang van voorbeeldgedrag wetenschappelijk aangetoond. Dit heeft te maken met zogenoemde spiegelneuronen, vertelt Gertie. “Als je laten we zeggen een sprong naar voren maakt, wordt een bepaald gebied in je hersenen actief. Neurowetenschappers hebben ontdekt dat een deel van datzelfde gebied wordt geactiveerd, enkel door naar iemand te kijken die een voorwaartse sprong maakt. Dat worden spiegelneuronen genoemd en het verklaart waarom mensen zaken sneller oppikken als je het goede voorbeeld geeft.”

Gewoonte

Mensen zijn ook gewoontedieren: onze ervaringen en gewoontes bepalen ons gedrag. En het is niet eenvoudig om gewoontes te veranderen. “Zo moet iemand een nieuwe manier van tandenpoetsen zes weken lang twee keer per dag toepassen voordat het zijn nieuwe gewoonte is. Breinleren geeft ons informatie over hoe we gewoontes kunnen doorbreken naar nieuw gedrag, essentieel bij iedere organisatieverandering.”

Principes

Gertie: “Er zijn zes breinprincipes die eenvoudig kunnen worden toegepast in een leer- of werkomgeving. Zo worden opmerkelijke successen geboekt. Medewerkers blijken informatie beter te onthouden, werken beter samen en leidinggevenden zijn beter in het aansturen en beïnvloeden van hun teams.”

In de workshop gaat Gertie op een heldere en toegankelijke manier dieper in op de werking van de zes breinprincipes. “Het is geen hogere wiskunde, het is direct toepasbaar. Neem nu het principe van waardering. Op het werk wordt vaak gesproken over wat er niet is, wat ontbreekt. Terwijl iedereen weet hoe belangrijk het is om complimenten te geven. In de sport en bij kinderen is dat heel vanzelfsprekend. Wetenschappers hebben ontdekt dat dit wordt veroorzaakt door het stofje dopamine. Dit komt vrij als je je goed voelt en zorgt ook voor voortzetting van gedrag. Dus door dit wetenschappelijk inzicht bewust en oprecht toe te passen, ontstaat er een andere sfeer waardoor het prettiger werken is.”

Dankzij de expertise over Breinleren kan Thaeles ook uw organisatie verrijken. Uw medewerkers worden effectiever in hun werk, kunnen zich beter presenteren en zijn overtuigender richting klanten. Bovendien zijn veel trainingen van Thaeles inmiddels ‘breinproof’, waardoor deelnemers informatie sneller in zich opnemen en de opgedane kennis beter beklijft.

Workshop

Op donderdag 6 november geeft Gertie een workshop Breinleren in Sociaal Cultureel Centrum Maldensteijn te Malden. De workshop is vooral interessant voor hr-professionals, opleiders en leidinggevenden. Gertie zal de aanwezigen informeren, prikkelen en aan het denken te zetten over de wijze waarop ze breinleren kunnen inzetten om hun werk effectiever te maken. Aanmelden kan tot uiterlijk 30 oktober door een mail te sturen aan Monique Leenders.

Terug naar de nieuwsbrief van oktober 2014