07.12.2017

Iedereen heeft recht op een veilige werkplek

Wie de afgelopen weken niets heeft meegekregen van alle #metoo schandalen, heeft onder een steen geleefd. En wie denkt dat seksuele intimidatie iets is dat zich beperkt tot Hollywoodkringen heeft het mis. Helaas zien we ook dat op de werkplek nog weleens sprake is van seksuele discriminatie of andere vormen van ongewenst en onbehoorlijk gedrag als pesten of discriminatie. Daarom is het goed om te weten dat in de Arbowet is geregeld dat de werkgever haar medewerkers dient te beschermen tegen ongewenste omgangsvormen en preventief beleid voert.

Ongewenste omgangsvormen, zoals discriminatie, pestgedrag, seksuele intimidatie, agressie en geweld, leiden vaak tot demotivatie, psychische schade  en (langdurig) ziekteverzuim.

Beleid

Als werkgever maakt u beleid op preventie van ongewenste omgangsvormen, u geeft voorlichting hierover en zorgt voor een klachtenprocedure.

Waarom een vertrouwenspersoon?

Ondanks preventieve maatregelen, kan het niet worden uitgesloten dat ongewenst gedrag zich voordoet. Om voor goede opvang te zorgen van medewerkers die te maken hebben met ongewenste omgangsvormen, stelt u een vertrouwenspersoon aan. Deze biedt de eerste emotionele opvang en hulp, geeft informatie en advies over hulpinstanties  aan klager/klaagster.

Vertrouwelijkheid

Zorgvuldigheid en vertrouwelijkheid zijn sleutelwoorden in de werkwijze van de vertrouwenspersoon. De vraagstukken zullen met de grootst mogelijke omzichtigheid worden behandeld. De vertrouwenspersoon is dan ook verplicht tot een vertrouwelijke behandeling van alle informatie. Alleen bij expliciete toestemming van de klager/klaagster kan de vertrouwenspersoon problemen rondom ongewenst gedrag bespreekbaar maken bij de organisatie.

Waarom een extern vertrouwenspersoon?

Het inschakelen van een extern vertrouwenspersoon heeft voordelen:

  • Onafhankelijke, neutrale positie met enige afstand tot de organisatie.
  • Zeker bij kleinere bedrijven, waar men elkaar als collega’s kent, werkt het drempelverlagend om klachten te melden.
  • Bij vakantie of afwezigheid van de interne vertrouwenspersoon kan toch worden gerekend op eerste emotionele opvang en hulp aan klager/klaagster.
  • Er behoeft niet te worden geïnvesteerd in het opleiden, kwalificeren van een intern vertrouwenspersoon.
  • Door ervaring kan er adequate voorlichting en advies worden gegeven over een veilig en psychosociaal gezond werkklimaat.

Meer nieuws

20/12 2017

Oud-collega maakt wereldreis op de fiets

In het Eindhovens Dagblad verscheen afgelopen week een mooi interview met onze oud-collega Ellen van Eijzeren en haar partner Pim Schnitker. 

Lees meer >

20/12 2017

Thaeles wedstrijdsponsor van Limburgse handbalderby

Thaeles is al jaren trotse sponsor van Cabooter HandbaL Venlo. Aankomende zondag staat een zinderend duel op het programma: de dames 1 van de club spelen een derby tegen V&L uit Geleen. 

Lees meer >

11/12 2017

Nieuwe partnerorganisatie: BCL Instituut

Met ingang van 1 december 2017 participeert Thaeles in het BCL Instituut. Deze organisatie – opgericht door Gerjanne Dirksen – is dé autoriteit op het gebied van breinleren. Gerjanne blijft inhoudelijk betrokken bij het BCL Instituut, Thaeles gaat de komende tijd de samenwerking verder uitbouwen.

Lees meer >

06/12 2017

Hoge score Blik op Werk

80% van onze klanten is zeer tevreden en 15% tevreden over de dienstverlening van Thaeles. Dat blijkt uit de periodieke audit van Blik op Werk.

Lees meer >
<
>
Alle nieuws-items >