Bram van den Berge

Een mondiale speler in de high tech industrie zag zich genoodzaakt verschillende reorganisaties door te voeren en vroeg Thaeles het proces van outplacement te begeleiden. Zo ook voor programmamanager Bram van den Berge, die tevreden terugkijkt op zijn traject met consultant Loes Quik. “Omdat ik nog geen nieuwe baan heb lijkt het misschien niet geslaagd, maar niets is minder waar!”De geboren Zeeuw begon zijn carrière op het Natuurkundig Laboratorium van Philips in Eindhoven, waar hij uiteindelijk 10 jaar werkte. “Toen ik na mijn studie informatica ging solliciteren, wilde ik perse een baan van vier dagen op een researchafdeling zodat ik daarnaast nog kon studeren. Maar alle researchinstituten boden alleen maar fulltime functies. Uiteindelijk heb ik een briefje naar Philips gestuurd waarin ik aangaf dat ik dan wel hele dagen op het NatLab wilde werken. Ik werd meteen aangenomen! Toen ging dat nog zo, heel simpel eigenlijk.”

Vrijwillig in outplacement
Bram van den Berge ontwikkelde zich dankzij zijn brede interesse tot leidinggevende met een specialisme in ontwikkeling en kwaliteit. Zijn laatste functie was programmamanager op de R&D-afdeling. Toen duidelijk werd dat ook die afdeling geraakt zou worden door de reorganisatie, meldde hij zich vrijwillig voor een outplacementtraject. “Dat was wel wat onzeker. Toen ik die beslissing nam, moest er nog onderhandeld worden over het sociaal plan. Maar ik wilde meer vrije tijd en dat werd nog gestimuleerd doordat mijn vrouw ernstig ziek was geweest. En ik wist uit ervaring dat een kortere werkweek bij mijn werkgever erg lastig te realiseren was.”

Aangenaam verrast
Wat hij moest verwachten toen hij het traject met consultant Loes Quik startte, wist Van den Berge eigenlijk niet. “Ik zat er redelijk blanco in en ik was vooral benieuwd hoe zoiets eruit zou zien. Ik had verwacht dat het een hoop zweverig geleuter zou zijn, maar dat is het absoluut niet. Dus ik ben aangenaam verrast door Loes’ begeleiding. Ze heeft me op een aantal nuttige sporen gezet.”

De drijfverenanalyse was voor Van den Berge een openbaring. ”Vooral in de tekst is deze analyse heel treffend. En dat terwijl dat verhaal gewoon door een machine wordt opgesteld aan de hand van slechts een paar eenvoudige vragen.”Trainingen op maat
Van den Berge heeft veel baat gehad bij de praktische trainingen, die werden afgestemd op zijn behoefte. “Ik heb best wel moeite om bijvoorbeeld namen of belangrijke data te onthouden. Dat is soms heel onhandig, zowel privé als zakelijk. Daarom kreeg ik een braintraining aangeboden. Heel verhelderend om trucjes te leren waarmee je zaken gemakkelijker kunt onthouden.”

“Wat ik ook goed vond, was de LinkedIn-training. De docente liet me inzien dat ouderwets solliciteren met een brief en cv tegenwoordig feitelijk geen nut heeft. Daarin was ze heel stellig. Het gaat om netwerken. De praktische tips over hoe je LinkedIn kunt gebruiken, helpen me om daar concreet invulling aan te geven.”

Tevreden
Op het traject, dat zes maanden duurde, kijkt Van den Berge tevreden terug. Ook nu hij nog geen baan gevonden heeft. “Dat lijkt misschien raar, maar het vinden van een baan is niet het enige of belangrijkste doel. Thaeles zorgt er ook voor dat je niet ontspoort. Het is een gek gevoel als je na zoveel jaar je pasje in moet leveren en je ineens geen deel meer uitmaakt van het bedrijf. Zelfs voor mij, en ik had zelf m’n vinger opgestoken. Zo’n situatie kan niet iedereen aan. Thaeles heeft kennis van de emoties die dan kunnen loskomen en houdt scherp in de gaten of jij die wel echt onder controle houdt.”

“Wat verder meespeelt, is dat ik niet heel erg actief ben geweest in het zoeken naar een baan in de periode voordat ik formeel werkloos werd. Daarbij heeft Thaeles natuurlijk te maken met de omstandigheden op arbeidsmarkt, en voor mensen van mijn leeftijd zijn er op het moment, buiten je eigen netwerk, nu eenmaal heel weinig banen.”

Positief
Loes Quik bevestigt dat naast het vinden van een nieuwe baan nog andere zaken meespelen die ook belangrijk zijn. “We zorgen ervoor dat iemand goed toegerust is om een volgende stap te maken, die echt past bij iemands ambities. Wij kijken realistisch naar wat de medewerker wil en begeleiden hem of haar daarbij. Zodat iemand later terugkijkt en kan zeggen: ik ben gelukkig met mijn huidige situatie. En dat is ook in het belang van de opdrachtgever. Want met een goede begeleiding staan ex-medewerkers positiever tegenover hun voormalig werkgever.”

Bekijk alle artikelen uit de nieuwsbrief van april 2014