07.12.2018

Individueel coachen met de 6 breinprincipes van het BCL Instituut

De 6 Breinprincipes van het BCL Instituut staan vooral bekend als accelerator voor (groeps)leertrajecten. Maar wist u dat u ze ook prima kunt toepassen in individuele coachingstrajecten? Dat ervoer ook onze collega Tommy Knigge. In oktober volgde hij de eendaagse training ‘6 Breinprincipes essentials: maak je trainingen of lessen leuker en effectiever’. Inmiddels heeft hij de 6 Breinprincipes tijdens verschillende individuele coachings- en begeleidingstrajecten ingezet. Wat zijn zijn ervaringen? Tijdens een kop koffie praatte hij ons bij.

Hoe was training voor jou?

“De 6 Breinprincipes - emotie, creatie, zintuiglijk rijk, voortbouwen, focus en herhaal - waren niet geheel nieuw voor mij maar het was goed om mijn kennis weer even op te frissen. Maar de training diende ook als verdiepingsslag doordat ik echt geleerd heb hoe ik ze toe kan passen in de coaching. Ik heb per breinprincipe voor mezelf een aantal speerpunten geformuleerd waar directe winst te behalen is in coachingstrajecten.”

 

Kun je die met ons delen of zijn ze ’t geheim van de chef?

“Nou…. Vooruit!

  • Focus: Ik laat de coachee zijn of haar doelen helder formuleren en concreet maken. Door de eindopbrengst beter te definiëren – en deze ook visueel te maken -  help je de coachee om de weg ernaartoe (makkelijker) te kunnen bewandelen.
  • Herhaling: Ik merk dat ik dit meer aan het toepassen ben als het gaat om het begeleiden van de mindset en vastzittende overtuigingen bij coachees. Als mensen erg geneigd zijn een negatieve bril op te zetten, herhaal ik met regelmaat: wat ging er wel al goed in deze situatie. (Totdat ze natuurlijk in staat zijn zichzelf deze vraag te stellen).
  • Zintuiglijk rijk: Het meest onontgonnen gebied in mijn coaching. Wat ik veel wil gaan doen, is letterlijk bewegen met kandidaten door ook gebruik te maken van wandelcoaching. Ik kan daarbij (spiegelneuronen) afkijken bij een collega die dit al vaker doet en wat prachtige resultaten oplevert.”

 

Je bent nu 2 maanden verder. Wat doe je nu in de praktijk bewuster, anders en welk effect heeft dit op je trajecten?

“Neem het breinprincipe emotie… Ik ben veel scheutiger geworden met het geven van complimenten op resultaten maar vooral ook op het proces, ofwel de stappen die iemand heeft durven te zetten. Wat ik zo leuk vind, is dat ik dan vaak een stiekem glimlachje bij de ander zie. Je ziet de dopamine als het ware stromen. En wat ik ook veel bewuster doe, is aanhaken op iemands voorkennis (voortbouwen).”

 

Heb je een voorbeeld? Vertel!

“Ik begeleid veel kandidaten naar nieuw werk. Laatst vroeg ik een van die kandidaten naar haar associaties met het woord ‘solliciteren’? De kandidaat antwoordde: ‘Dat ik moet schooien om een baan.’ Simpelweg door die vraag te stellen naar haar voorkennis, ontdekte ik hoezeer het thema solliciteren voor haar een negatieve lading had.

We hebben toen een nieuwe visie verkend: solliciteren is een gelijkwaardig proces, waarbij zowel een organisatie als jij zoeken naar de juiste match. Als we dit niet hadden gedaan, had ze waarschijnlijk kunnen solliciteren tot Sint Juttemis. In plaats daarvan gaat de kandidaat nu vanuit een veel gelijkwaardiger positie het gesprek in en realiseert ze zich dat ze ook zelf eisen mag stellen aan een nieuwe baan of werkomgeving.”

 

Zie je nog verbeterpunten voor jezelf?

“Wat ik nog meer kan doen, is de nieuwsgierigheid prikkelen. Soms helpt ’t al door simpelweg te vragen: ‘waar ben je nieuwsgierig naar?’”

 

Wat is je het meest bijgebleven van de trainingsdag?

“Het belang van metacognitie: door mensen bewust te maken van de plasticiteit van hun brein, kun je meer leerrendement behalen. Het bespreken van die oprekbaarheid in coaching is dus een mooi startpunt.

Wat me ook echt is bijgebleven, is het leren spelen met de breinprincipes. Laatst sprak ik een kandidaat die ervan droomt om tuin- en landschapsarchitect te worden. Om haar focus te prikkelen, heb ik haar haar eindresultaat laten visualiseren. Ze gaf daarna meteen aan een beter beeld te hebben van haar doel en minder te blijven hangen in beren op de weg.  Ze liet me begin deze week weten dat ze de opleiding gaat volgen. Ik zeg niet dat het alleen aan het visualiseren lag, maar het heeft er wel toe bijgedragen. Mooi dat het toepassen van de breiprincipes door mij als coach dit soort effecten kan hebben!”

 

Over het BCL Instituut en de 6 Breinprincipes

Het BCL instituut is specialist op het gebied van breinleren en breincentraal (bege)leiderschap. Tijdens lezingen, eendaagse workshops, meerdaagse masterclasses of maatwerk incompany trainingen delen de associates hun kennis over de werking van het brein en geven ze deelnemers - leidinggevenden, HR-professionals, docenten, onderwijsontwikkelaars, trainers en coaches - de tools om meer rendement en plezier uit leren, ontwikkelen en veranderen te halen. Sinds eind 2017 is het BCL Instituut een zusteronderneming van Thaeles. 

Wil je meer weten over de 6 Breinprincipes? Download dan het e-Book 'De werking van de hersenen en de invloed op leren en ontwikkelen​' met meer dan 40 handige tips en tricks. 

Meer nieuws

12/02 2019

De Financiële Loopbaanscan bij SAM-netwerk

Op donderdag 31 januari hebben leden van het SAM-netwerk kennis gemaakt met ‘De Financiële Loopbaanscan’, een dienst die voortkomt uit de samenwerking tussen FinBase en Thaeles. In een kortstondig traject krijgt de medewerker (m/v) inzicht in zowel de financiële situatie als in zijn loopbaan(-mogelijkheden).

Lees meer >

07/12 2017

Blunderen, verrekte slim!

Recent vertelde een manager me tijdens een coachingstraject over zijn meest leerzame blunder aan het begin van zijn loopbaan. Aan het eind van een lange werkdag liep hij door de werkplaats naar huis. De werkplaats zag er slordig uit, gereedschappen niet opgeruimd… Terwijl hij zijn weg naar de uitgang vervolgde, raakte hij geïrriteerd. Hoe vaak had hij hier al opmerkingen over gemaakt? Hij had met het team toch afspraken gemaakt?

Lees meer >

15/11 2017

Psychische klachten belangrijkste oorzaak voor verzuim

Vorig jaar zijn volgens het CBS voor het eerst meer werknemers door psychische klachten arbeidsongeschikt geraakt dan door lichamelijke klachten.

Lees meer >
<
>
Alle nieuws-items >