Lotgenoten gespreksgroep Post Covid: Herkenning, erkenning en een lange adem

Geconfronteerd met de langdurige gevolgen van Covid zoeken de deelnemers aan de lotgenotengroep PostCovid elkaar deze middag weer op.

Sommigen al drie jaar onderweg en door het UWV volledig arbeidsongeschikt beoordeeld. Anderen kunnen heel voorzichtig weer een beetje aan werk denken of zijn juist nog volop zoekend naar herstel. Herstel dat soms erg ver weg lijkt.

Het is begin 2023 en vanuit het Longfonds worden door het hele land ‘lotgenoten gespreksgroepen’ georganiseerd, online of fysiek. Er blijkt enorme behoefte aan en één van de Thaeles coaches meldt zich spontaan aan als gespreksbegeleider. Zij heeft zelf geen PostCovid, maar heeft er in de Tweede Spoor re-integratiebegeleiding wél veel mee te maken. En dát raakt een snaar, want zij ziet de enorme worsteling die mensen met PostCovid doormaken. De grilligheid van het verloop, de nog onvoldoende bewezen behandelopties (want het bestaat nog maar nét) en het brede scala aan klachten en beperkingen. Soms lijkt het uitzichtloos en is er ook een omgeving die sceptisch reageert,  ‘ik zie niks aan je’.

Door het initiatief van het Longfonds kunnen lotgenoten hun ervaringen uitwisselen, merken ze dat ze niet de enige zijn en voelen zij zich gezien en gesteund. Hoe divers de deelnemers ook zijn qua werk – huisarts, leerkracht, begeleider in een AZC, commercieel manager of audiciën- één ding hebben ze gemeen: de impact van LongCovid op alle levensgebieden is enorm ingrijpend.

Wat de lotgenoten gespreksgroep hen brengt? Herkenning en erkenning. Steun en praktische tips waar ze misschien iets aan hebben. Hoe om te gaan met de beperkte energie, met overvloedige prikkels, met verjaardagsfeestjes, Kerstmis of de grilligheid van de klachten? Wat vertel je je vrienden of je werkgever?

De grote gemene deler van de groep: herkenning, erkenning en -heel praktisch- horen wat misschien kan helpen om de klachten te beteugelen. Ermee moeten dealen, weer wat balans vinden, hoop houden en vooral ook doorgaan met ‘leven’, hoe beperkt dat leven soms ook is. 

In een opwelling meldde ik me aan als  begeleider van een gespreksgroep, maar wat ben ik blij dat ik ’t deed! En wat ben ik dankbaar dat mijn werkgever Thaeles mij direct de mogelijkheid gaf om dit te gaan doen.  Eén groep heb ik inmiddels mogen begeleiden en de tweede komt eraan! Dit is voor mij óók zinvol werk.

Meer informatie: https://www.postcovidnl.nl/