Mens, maak je niet druk
Je hebt het druk… of, beter gezegd héél druk. Een to-do lijst die alleen maar langer lijkt te worden, een telefoon die roodgloeiend staat, een mailbox die uitpuilt… Wat doe je dan? Veel mensen krijgen in zo’n situatie de neiging om zich steeds verder terug te trekken. De lunch, die kunnen ze ook achter hun laptop eten, of misschien wel helemaal overslaan. Een dubbele espresso doet wonderen. Even levelen met collega’s? Geen tijd voor! ’s Avonds… kinderen in bed en door! Meer uren draaien, nog harder werken… dat is toch de beste oplossing om die torenhoge workload het hoofd te bieden. Herkenbaar? Roep jij op het werk ook regelmatig ‘jongens, ik heb het echt heel druk’, maar voel jij je tegelijkertijd een roepende in de woestijn? Dan moet je vooral even verder lezen.

Door: Esther Vos, senior adviseur/coach
Werkdruk is by far de belangrijkste veroorzaker van verzuim. Ter nuance: met een beetje druk op z’n tijd is niks mis. Maar als medewerkers continu het gevoel hebben dat ze in de zesde versnelling staan, dat de boog altijd gespannen is, dan is het wachten op het moment waarop de boog knakt: een medewerker valt uit.
Niet gehoord
Mijn ervaring is dat veel medewerkers die regelmatig last hebben van werkstress, zich niet gehoord voelen. Leidinggevenden pikken de signalen van werkdruk vaak niet snel op. Enerzijds wordt een roep ‘Ik heb het heel druk’ niet direct als urgent gezien (iedereen heeft het immers weleens druk). Anderzijds hebben leidinggevenden vaak zelf al een volle to-do lijst en een gestreste medewerker niet direct top prioriteit is.
Communiceer!
Mijn tip om deze situatie te voorkomen? Allereerst: praat! Trek je niet terug in je eigen cocon waarin je stug blijft doorbuffelen, maar doorbreek de cirkel. Plan een gesprek met je leidinggevende. Leg hem of haar uit wat het probleem is en wees daarbij concreet. Maak de urgentie duidelijk. Dan snapt je leidinggevende eerder dat actie noodzakelijk is om uitval te voorkomen. Tevens kunnen jullie samen bespreken wat er op dit moment van jouw to-do lijst af kan.
En dan nog een tip. Vraag je bij taken af: moet ik dit nu zelf doen? Door niet klakkeloos door te gaan maar even met een helikopterview te kijken, zie je misschien in dat je bepaalde taken kunt delegeren. Of dat bepaalde taken misschien helemaal geen prioriteit hebben. Of… dat je op bepaalde verzoeken misschien wel gewoon nee kunt zeggen.
Kortom: stap vooral niet in de valkuil van ‘blik op oneindig en door’. Pak juist dan de ruimte om overzicht te creëren en te communiceren. Wedden dat ’t helpt.