Outplacement

Afscheid nemen van een van je medewerkers. Het overkomt elke werkgever wel een keer, maar het is en blijft een van de lastigste facetten van werkgeverschap. In films en series zie je vaak van die botte bazen, die mensen ontslaan alsof het niks is. Maar die werkgevers komen wij in de praktijk maar zelden tegen. Wel werkgevers die worstelen met ontslag. Outplacement, een 'van-werk-naar-werk-traject' kan het leed van ontslag verzachten.

Niet omdat ze geen gevoel hebben, maar simpelweg omdat ze het lastig vinden. Hoe voeren ze hét gesprek? Hoe voorkomen ze dat ze iemand mentaal beschadigen? Hoe zorgen ze ervoor dat het ontslag geen negatief effect heeft op de cultuur binnen het team of het imago van het bedrijf? Allemaal vraagstukken die spelen. Outplacement – in goed Nederlands een ‘van werk-naar-werk-traject’ – kan het leed van ontslag verzachten. Maar wat zijn de geheimen van een goede 'zakelijke' scheiding? 

Sterk staaltje goed werkgeverschap

Bij het woord ‘outplacement’ denken veel mensen aan een grootschalige reorganisatie die vele tientallen, zo niet honderden, werknemers aangaat. Dat kan en daar draaien we bij Thaeles onze hand niet voor om. Wij begeleiden ruim 20 jaar met succes veel mensen naar nieuw perspectief. Onder hen ook veel individuen. Outplacement zet je als werkgever in als er sprake is van (dreigend) collectief of individueel ontslag. Soms is zo’n traject verplicht, bijvoorbeeld als er afspraken over zijn gemaakt in de CAO. Maar ook als outplacement geen ‘moetje’ is, is het waardevol om het aan te bieden aan vertrekkende werknemers.


“De impact van ontslag, en daarmee ook de waarde van outplacement, is iets dat door veel werkgevers wordt onderschat. Verlies van een baan is een van de grootste, negatieve veranderingen die iemand in zijn werkende leven kan doormaken. Iedereen die het weleens heeft meegemaakt, herkent ‘t. Ineens valt een groot deel van de daginvulling weg. Tel daarbij op onzekerheid over eigen kennis en vaardigheden (Wat kan ik?), onzekerheid over sociale contacten (Wat zullen anderen wel niet denken?), onzekerheid over de toekomst (Welke werkgever zit er nog op mij te wachten?) en onzekerheid over inkomen (Kan ik straks nog mijn hypotheek betalen?). Ontslag gaat vaak gepaard met een rouwproces; geleerden hebben daar prachtige modellen van gemaakt. Er ook in deze fase voor een (oud)werknemer zijn en hem of haar daarbij helpen, is vooral een sterk staaltje van goed werkgeverschap. En vergis je niet… ook van meerwaarde voor de werkgever zelf.”
 

WAAROM INVESTEREN IN OUTPLACEMENT:

  1. Goed afscheid nemen helpt de werknemer verder
    Waar een deur sluit gaat een raam open. Het klinkt cliché, maar geldt vaak voor een outplacementtraject. Zo’n traject helpt jouw oud-medewerker bij het verwerken van het ontslag, maar nog veel belangrijker, een goed outplacementtraject geeft perspectief: inzicht in talenten en vaardigheden, meer zelfvertrouwen en uiteindelijk… een nieuwe baan of een eigen bedrijf. 
  2. Goed afscheid nemen is goed voor het imago van jouw bedrijf.
    Met een outplacementtraject zetten we alles op alles om het vertrek van jouw werknemer(s) in goede harmonie te laten verlopen. Alles pais en vree. Je hebt toch immers liever dat jouw oud-medewerker op een verjaardag tussen de borrelnoten en kaasjes (als het weer mag) vertelt over hoe goed je hem hebt geholpen bij het vinden van een nieuwe baan, dan dat hij zijn frustratie deelt? En sterker nog: mocht er ooit weer ruimte binnen het bedrijf zijn en jullie paden kruisen zich weer, dan is wellicht de weg open voor een nieuwe samenwerking.
  3. Goed afscheid nemen kan financieel interessant zijn.
    Eerlijk, een outplacementtraject kost geld. Maar het is het waard. In Nederland zijn werknemers juridisch goed beschermd. Een zorgvuldige en correcte afhandeling van ontslag kan een langslepende juridische procedure (lees: geld, tijd en veel negatieve energie) voorkomen.