15.11.2017

Psychische klachten belangrijkste oorzaak voor verzuim

Vorig jaar zijn volgens het CBS voor het eerst meer werknemers door psychische klachten arbeidsongeschikt geraakt dan door lichamelijke klachten.

Vijftien jaar geleden lag het aantal personen met arbeidsongeschiktheid door psychische klachten nog op 30 procent. Voor deze stijging worden diverse oorzaken genoemd, zoals het wegvallen van de scheiding tussen privé en werk, de ICT-revolutie en baanonzekerheid door de flexibilisering van de arbeidsmarkt. 

Jongeren

De problemen komen veel voor bij jongeren. Van de arbeidsongeschikte jongeren van 25 jaar of jonger heeft bijna 85 procent last van psychische klachten. Bij sommige van deze jongeren is de oorzaak dat zij nog moeten leren omgaan met een arbeidssituatie. De klachten hebben te maken met stress, depressiviteit of een ontwikkelingsstoornis.

Maar ook bij werknemers tussen de 25 en 55 jaar is een toename van psychische klachten zichtbaar. Als redenen worden genoemd dat steeds meer vrouwen met jonge kinderen een baan hebben en de toename van het aantal eenoudergezinnen. Verder combineert 1 op 7 werknemers werk met mantelzorg.

Aandacht voor psychische klachten belangrijk

Volgens de Arbeidsinspectie zijn er nog geen aanwijzingen dat deze trend zich keert. Het is voor werkgevers daarom van groot belang om in het kader van duurzame inzetbaarheid voldoende aandacht te besteden aan psychische klachten.

Ondersteuning door Thaeles

Thaeles ondersteunt organisaties, afdelingen en individuele medewerkers om stress en psychische klachten te voorkomen of de gevolgen ervan te beperken. Zo helpt Thaeles bij het inventariseren van knelpunten op diverse niveaus. Ook reiken we instrumenten en methodieken aan voor HR, leidinggevenden en individuele medewerkers. Denk hierbij aan vitaliteitstrainingen, verzuimgesprekken, motivatiegesprekken en coachgesprekken. Uiteraard zorgt Thaeles voor borging op de lange termijn, door middel van follow-up trajecten.

Centrale thema’s in onze aanpak zijn weerbaarheid, zelfredzaamheid en regie voeren. Immers, wanneer iemand in zijn kracht staat of komt, kan hij keuzes maken die passen bij zijn baan en privé-situatie.

Rol leidinggevende cruciaal

Cruciaal is de rol van de leidinggevende, zowel bij het voorkomen en signaleren van klachten als bij het bewaken van het team en de individuele medewerker als het gaat om stress en psychische belastbaarheid. Thaeles ondersteunt de leidinggevende met op de doelgroep afgestemde informatie, instrumenten en methodieken die de wendbaarheid en zelfredzaamheid verhogen. Want het maakt nogal verschil of het gaat om jongeren, ouderen, mantelzorgers of jonge moeders. In workshops, trainingen en individuele coachgesprekken wordt de leidinggevende voorbereid en begeleid bij zijn rol.

Meer informatie

Wilt u weten wat Thaeles voor u kan betekenen bij de aanpak en preventie van psychische klachten? Laat u dan inspireren door onze ervaringen. Stuur een e-mail naar info@thaeles.nl of neem telefonisch contact op met Thaeles via (077) 465 07 85. Graag stellen wij onze expertise ter beschikking!

Meer nieuws

12/02 2019

De Financiële Loopbaanscan bij SAM-netwerk

Op donderdag 31 januari hebben leden van het SAM-netwerk kennis gemaakt met ‘De Financiële Loopbaanscan’, een dienst die voortkomt uit de samenwerking tussen FinBase en Thaeles. In een kortstondig traject krijgt de medewerker (m/v) inzicht in zowel de financiële situatie als in zijn loopbaan(-mogelijkheden).

Lees meer >

07/12 2018

Individueel coachen met de 6 breinprincipes van het BCL Instituut

De 6 Breinprincipes van het BCL Instituut staan vooral bekend als accelerator voor (groeps)leertrajecten. Maar wist u dat u ze ook prima kunt toepassen in individuele coachingstrajecten? Dat ervoer ook onze collega Tommy Knigge. In oktober volgde hij de eendaagse training ‘6 Breinprincipes essentials: maak je trainingen of lessen leuker en effectiever’. Inmiddels heeft hij de 6 Breinprincipes tijdens verschillende individuele coachings- en begeleidingstrajecten ingezet. Wat zijn zijn ervaringen? Tijdens een kop koffie praatte hij ons bij.

Lees meer >

07/12 2017

Blunderen, verrekte slim!

Recent vertelde een manager me tijdens een coachingstraject over zijn meest leerzame blunder aan het begin van zijn loopbaan. Aan het eind van een lange werkdag liep hij door de werkplaats naar huis. De werkplaats zag er slordig uit, gereedschappen niet opgeruimd… Terwijl hij zijn weg naar de uitgang vervolgde, raakte hij geïrriteerd. Hoe vaak had hij hier al opmerkingen over gemaakt? Hij had met het team toch afspraken gemaakt?

Lees meer >
<
>
Alle nieuws-items >