Psychische klachten belangrijkste oorzaak voor verzuim
Vorig jaar zijn volgens het CBS voor het eerst meer werknemers door psychische klachten arbeidsongeschikt geraakt dan door lichamelijke klachten.

Vijftien jaar geleden lag het aantal personen met arbeidsongeschiktheid door psychische klachten nog op 30 procent. Voor deze stijging worden diverse oorzaken genoemd, zoals het wegvallen van de scheiding tussen privé en werk, de ICT-revolutie en baanonzekerheid door de flexibilisering van de arbeidsmarkt.
Jongeren
De problemen komen veel voor bij jongeren. Van de arbeidsongeschikte jongeren van 25 jaar of jonger heeft bijna 85 procent last van psychische klachten. Bij sommige van deze jongeren is de oorzaak dat zij nog moeten leren omgaan met een arbeidssituatie. De klachten hebben te maken met stress, depressiviteit of een ontwikkelingsstoornis.
Maar ook bij werknemers tussen de 25 en 55 jaar is een toename van psychische klachten zichtbaar. Als redenen worden genoemd dat steeds meer vrouwen met jonge kinderen een baan hebben en de toename van het aantal eenoudergezinnen. Verder combineert 1 op 7 werknemers werk met mantelzorg.
Aandacht voor psychische klachten belangrijk
Volgens de Arbeidsinspectie zijn er nog geen aanwijzingen dat deze trend zich keert. Het is voor werkgevers daarom van groot belang om in het kader van duurzame inzetbaarheid voldoende aandacht te besteden aan psychische klachten.
Ondersteuning door Thaeles
Thaeles ondersteunt organisaties, afdelingen en individuele medewerkers om stress en psychische klachten te voorkomen of de gevolgen ervan te beperken. Zo helpt Thaeles bij het inventariseren van knelpunten op diverse niveaus. Ook reiken we instrumenten en methodieken aan voor HR, leidinggevenden en individuele medewerkers. Denk hierbij aan vitaliteitstrainingen, verzuimgesprekken, motivatiegesprekken en coachgesprekken. Uiteraard zorgt Thaeles voor borging op de lange termijn, door middel van follow-up trajecten.
Centrale thema’s in onze aanpak zijn weerbaarheid, zelfredzaamheid en regie voeren. Immers, wanneer iemand in zijn kracht staat of komt, kan hij keuzes maken die passen bij zijn baan en privé-situatie.
Rol leidinggevende cruciaal
Cruciaal is de rol van de leidinggevende, zowel bij het voorkomen en signaleren van klachten als bij het bewaken van het team en de individuele medewerker als het gaat om stress en psychische belastbaarheid. Thaeles ondersteunt de leidinggevende met op de doelgroep afgestemde informatie, instrumenten en methodieken die de wendbaarheid en zelfredzaamheid verhogen. Want het maakt nogal verschil of het gaat om jongeren, ouderen, mantelzorgers of jonge moeders. In workshops, trainingen en individuele coachgesprekken wordt de leidinggevende voorbereid en begeleid bij zijn rol.
Meer informatie
Wilt u weten wat Thaeles voor u kan betekenen bij de aanpak en preventie van psychische klachten? Laat u dan inspireren door onze ervaringen. Stuur een e-mail naar info@thaeles.nl of neem telefonisch contact op met Thaeles via (077) 465 07 85. Graag stellen wij onze expertise ter beschikking!