Stop met dromen, start met ontwikkelen
Bij Thaeles klopten het afgelopen jaren ruim honderd 45-plussers aan voor een ontwikkeladvies. Reden voor een korte ‘evaluatie’. Hoe hebben deelnemers het traject ervaren? En hoe kijken de loopbaancoaches zelf terug op het traject. Carine van Son, senior adviseur en coach, deelt haar ervaringen.

Nederland is en masse aan het ontwikkelen geslagen. Tenminste… als we de cijfers van de overheid mogen geloven. Hoe het zit? Afgelopen jaar konden 45-plussers een door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gesubsidieerd ontwikkeladviestraject volgen. Met 15 miljoen euro in de subsidiepot was er ruimte voor 25.000 van die ontwikkeladviezen ter waarde van € 600,-. Dat het animo voor de subsidieregeling groot was, bleek al snel uit berichtgeving van het ministerie. Hoewel de regeling officieel tot 10 januari 2020 doorliep, waarschuwde het ministerie in november al dat de bodem van de pot in zicht was. Bij Thaeles klopten het afgelopen jaar ruim honderd 45-plussers aan voor zo’n ontwikkeladvies.
“De term ‘ontwikkeladvies’ zette mensen aanvankelijk op het verkeerde been”, vertelt Carine. “Wanneer zij een klip en klaar advies verwachtten, kwamen ze bedrogen uit. Ze moesten namelijk zelf actief aan de bak! Het succes van de regeling (en in onze aanpak) zit in het feit dat deelnemers vanaf het allereerste moment in de actiemodus komen. Want – geheel in lijn met de doelen van het ministerie – is regie op de eigen loopbaan het devies. Deelnemers schrijven hun eigen plan, op basis van de in het traject verkregen inzichten, feedback en tips. Een loopbaanadviseur van Thaeles is daarin een sparringpartner.
Door het korte, krachtige karakter van een ontwikkeladvies, is er geen ruimte voor vage voornemens. Inzichten in competenties worden direct gekoppeld aan ambities; doelen worden direct vertaald naar haalbare acties inclusief tijdpad. Na afloop gaat een deelnemer naar huis met een concreet plan, waar hij meteen mee aan de slag kan.”
Uiteenlopende ervaringen, maar stuk voor stuk positief
Carine evalueerde na afloop en vroeg feedback van deelnemers. Reacties varieerden van ‘Verrassende, nieuwe inzichten over mezelf gekregen’, tot ‘Ik heb meer zelfvertrouwen’. Verschillende deelnemers hebben een of meer van hun doelen al gehaald. Heel concreet: perspectief op een andere functie in de eigen organisatie, een betere energiebalans, een nieuwe baan bij een andere werkgever, gestart met een opleiding, een inspirerende nevenfunctie in de privésfeer, een uitgebreider netwerk, nieuwe klanten…
Nu voor alle leeftijden
Ook sprak Carine met verschillende Thaeles-collega’s. “Aanvankelijk merkte ik scepsis bij collega’s over dit traject. Vooral de omvang deed wenkbrauwen fronsen. ‘Echte veranderingen en zo’n korte tijd?’, was een – overigens terechte – vraag. Ook voelde ik koudwatervrees over de bureaucratische kant van zo’n subsidieregeling (van veel papierwerk wordt hier op kantoor niemand happy). Maar dat namen we voor lief, want we lopen wel warm voor ontwikkelen en zelf regie nemen door werknemers.
Toen we eenmaal de eerste ontwikkelingsadviezen hadden doorlopen, sloeg de scepsis om in enthousiasme…
Eigenlijk waren we met z’n allen van mening dat het concept van zo’n ontwikkeladvies een doorontwikkeling verdient. De subsidieregeling voor 45-plussers is dan weliswaar gestopt, zo’n traject is voor élke werknemer – ongeacht leeftijd – interessant. Voor de young professional die barst van de ambitie, tot de gevorderde senior die zoekt naar nieuwe inspiratie en alles daar tussenin. Kortom: wegens succes hebben we het ontwikkeladvies geprolongeerd. En dat ook nog tegen een tarief waar een werkgever eigenlijk geen nee tegen kan zeggen. En ook voor werknemers zelf is het trouwens betaalbaar, bijvoorbeeld uit het eigen scholingspotje. Een extra positieve bijkomstigheid is dat het ontwikkeladvies prima past in de SLIM-regeling voor het MKB.”
Meer weten?
Kijk op onze website voor meer informatie: www.thaeles.nl/ontwikkeladvies of kijk op www.thaeles.nl/slim-subsidie