Technostress… Altijd aan voor je baan!
Vierentwintig-zeven bereikbaar zijn: er is een tendens gaande waarbij het steeds normaler wordt om altijd ‘aan’ te staan. Collega’s die in ‘t weekend ‘nog even’ een WhatsApp-bericht sturen om alvast wat praktische zaken door te spreken, ’s avonds laat nog een vraag van een klant beantwoorden, e-mail bijhouden op ’t strand in Ligurië… Op ’t eerste oog heel onschuldig allemaal, zeker als dit beperkt blijft tot uitzonderingen. Maar als uitzonderingen regel worden, als je de druk voelt om altijd online en bereikbaar te zijn en niet meer kunt afschakelen, dan ligt technostress op de loer. Met grote gevolgen voor je brein.

Overbelasting door technologie
Technostress is een fenomeen dat de laatste jaren steeds vaker het nieuws haalt. Simpel gezegd gaat ’t om psychische problemen als gevolg van technologische overbelasting. In een tijd waarin we onze smartphone bijna altijd bij ons hebben, lopen werk en privé naadloos in elkaar over. We trekken weliswaar de deur van de zaak achter ons dicht, maar berichtjes blijven binnenstromen. Doordat we altijd en overal online kúnnen zijn, lijkt het alsof we zelf de regie hebben over onze bereikbaarheid. Theoretisch is dit waar maar veel medewerkers zijn van ‘waar en wanneer je maar wilt’ overgestapt naar ‘overal en altijd’. De vrijheid om te kiezen is verdwenen en digitaal verbonden zijn is de nieuwe gewoonte. Dat geldt ook voor werkgevers die een continue bereikbaarheid van medewerkers - soms onbewust - opeisen.
Stress als boosdoener voor verzuim
Ben je zelf ook ‘altijd online’. Of betrap jij je als werkgever erop dat je regelmatig nog ’s avonds of in het weekend met medewerkers communiceert over werkzaken? Is het zo’n gewoonte geworden die er langzaamaan is ingeslopen? En jij leidinggevende… hoe ziet jouw voorbeeldgedrag eruit? Zit je stiekem te e-mailen tijdens een (saaie) vergadering?
Dan is het goed om even stil te staan bij de volgende feiten. Want uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat (techno)stress leidt tot verminderde productiviteit en verzuim. TNO heeft becijferd dat 36% van het ziekteverzuim samenhangt met stress. Kortom: een slimme werkgever laat zijn medewerkers op tijd met rust. Primair is dat natuurlijk een eigen verantwoordelijkheid, maar in diverse landen – waaronder Nederland – gaan stemmen op om het recht op offline te zijn wettelijk vast te leggen. In Frankrijk werd dit recht in 2016 al ingevoerd.
‘Breinbrekende’ gevolgen
Terug naar het brein… Want altijd online zijn met technostress als gevolg, leidt niet alleen op lange termijn tot verzuim, het is ook op een aanslag op ons brein. Sterker nog: het is een killer voor onze bovenkamer. Dat laatste erkent ook breinexpert en neuropsychiater Theo Compernolle. ‘Altijd online zijn’ en ‘stress’ zijn twee van de door hem beschreven breinboeien die enorm veel effect hebben op onze effectiviteit en ons welzijn. Het brein heeft tijd nodig om tot rust te komen, te herstellen, om informatie te verwerken en op te slaan, om creatief te zijn en nieuwe ideeën te genereren.
Deze blog is geschreven door Gertie Verreck, adviseur bij Thaeles en tevens associate bij het BCL Instituut. Het BCL instituut is specialist op het gebied van breinleren en breinleiderschap. Kijk voor meer info op www.bclinstituut.nl.