Waarom preventief coachen zinvol is

Beroepsziekte nr.1, Burn-Out

Burn-out en de mate van klachten tijdens een burn-out, zijn nog nooit zo hoog geweest. Met name jonge werknemers en hoog opgeleiden ervaren een hoge mate van werkdruk, waardoor ze steeds vaker verzuimen. Uit een recent onderzoek van TNO zijn een duidelijke conclusies te lezen.

De top 3 oorzaken van stress onder jonge werknemers zijn prestatiedruksociale druk en onzekerheden in het leven.
Zo voelen hoog opgeleiden vaak de druk om te presteren, vanuit de maatschappij, het werk en op sociaal vlak. Versterkt  sociale media het gevoel niet goed genoeg te zijn. En wordt toenemende onzekerheden in werk en woonsituatie ervaren.

Enkel druk op het werk is meestal niet de reden van uitval, maar er komt vaak meer bij kijken. Iets waar je als werkgever 'last' van kunt hebben en/of iets mee 'moet'.

"Want dreigend verzuim kun je beïnvloeden"

De leidinggevende kan door, bijvoorbeeld, zijn/haar gedrag, te luisteren, bij te sturen, te stimuleren en/of te belonen het keuzeproces van medewerkers en daarmee het ziekteverzuim beïnvloeden. Het in gesprek blijven met je arbodienst levert inzichten op waar je actief als werkgever mee aan de slag kan. Denk aan het preventief coachen van een medewerker die frequent verzuimt. 

Maar wat zijn andere signalen van dreigend verzuim? En wat kun je doen om uitval door werkgerelateerde psychische klachten, zoals burn-out, te beperken? Deze vragen komen vaak naar boven tijdens het gesprek over grip op verzuim en inzetten van preventief coachen.